Web Sitesi Kurmak İçin Gerekenler

  Diğer

İnternet sitesi dosya ve klasörler arasında geçiş sağlayabilen bağlantılar içermesi ve dosyalarda bulunan resim,metin ve video vb. içerikleri internet erişimi olan herkese sunulabilir olmasıdır.

İdeal bir internet sitesi kurmak için 2 temel bileşen vardır. Bunlar sırasıyla alan adı (Domain) ve sunucu (Hosting) sahibi olmaktır. Elbette sunulacak içeriği belirlemek. Kurulacak site statik ya da dinamik olacağını belirlemek gerekmekte ve ona göre sitenin yazılım dilini ör:PHP,C#,ASP belirleyebilelim.

Şimdi bahsi geçen bileşenleri kısa kısa detaylandıralım.

  1. Alan adı (Domain)

    Alan adının uygun, kolay ve aklıda kalıcı olması önemlidir.İnternette yer almak için sahip olunması gerek en kimlik yani alan adları sitemizin adı ve adresidir. Alan adı almak için internet tarayıcımızın arama motorunda arama yaparak ücretli ya da ücretsiz alan adı (domain) sahibi olabiliriz. Alan adılarının sonu ücretliler “ .com, .net, .org vb.“ ücretsizler “ .tk, .ml, .ga vb. ” şekilde biten ve tarayıcı adres çubuğuna yazıldığında siteye ulaşımını sağlayan adres isimleridir.

  2. Sunucu (Hosting)

Hosting, internet sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin ya da dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişim sağlayacağı bir bilgisayarda tutulmasıdır. Siteyi yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet bağlantıları yüksek olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilcek bir bilgisayarlardır. Kullanıcılara erişim sağlayan bu bilgisayarlara web sunucu (web server), bu verileri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir. Bu hostingleri kullanacak olan kişi,firma vb. uygun olabilecek farklı boyutlarda hosting paketleri vardır. Özelliklerine göre fiyat ve performanslarına göre değişiklik gösteren temel hosting özellikleri;

  • Hosting Depolama Alanı

  • Bant Genişliği Giriş ve Çıkış Trafiği

  • Sunucu İşletim Sistem Tipi (Windows, Linux, Unix, Centos, FreeBSD, Redhat)

  • Veri Tabanı Desteği (MySQL, MSSQL, Access)

  • SSL Desteği Güvenlik Sertifikası (VeriSing, Thawte, Comodo)

  • Server Side Scripts (ASP.NET, ASP, PHP)

  • Hosting Kontrol Paneli ve Lisans

  • IP Adresi

  • Firewall Koruma Hizmeti

  • Sunucu Optimizasyon

Barındırma türleri;

  • Shared Hosting / Paylaşımlı
    Bu tür sistemlerde tek bir sunucu üzerinde, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre fazla sayıda hosting barındırılabilir, sözgelimi ortalama bir ev bilgisayarından oluşturulacak bir sunucu 100 adet linux hosting barındırılabilirken markalı ve sunucu olarak üretilmiş özel makinalarda sitelerin standart ve yüksek yoğunluklu olmadığını düşünürsek 1000’den fazla hosting hesabı açılabilir.

  • Co-Location / Sunucu Barındırma
    Bu hizmette hizmeti sunucu bant genişliği ya da trafik, eğer varsa elektrik ücreti eğer talep ediliyorsa kurulum ücreti olarak temin edersiniz, kurulacak yazılım ve lisansların da ücretleri anlaşmaya bağlı olarak sizin karşılamanız gereken ücretlerdir, bunun dışında fiziksel olarak sunucuyu çalışır durumda data centera teslim etmek durumundasınız.

  • Reseller / Bayi
    Shared hosting / Ortaklaşa sunucularda da bu hizmet sunulabilir, esasen aldığınız hosting paketi bayi paketi ya da reseller adı altında bulunmakta ve yukarıda yazdığımız paylaşımlı hosting sunucularında kullanılmaktadır, burada tek fark size ait bir limit dahilinde birden fazla hosting hesabını kendi panelinizden kendi kendinize açabilmenizdir.

  • Dedicated Hosting / Kiralık Sunucu
    Bu hizmette talep ettiğiniz sunucu anlaşmanıza bağlı olarak sizin adınıza temin edilir, bazı firmalar bu hizmetin anlaşmasını sözleşme bitiminde sunucunun size ait olacağı tahüdünü verebilirler, normal şartlarda fiziksel makinanın ortalama maliyetini ve buna bağlı olarak bant genişliği ve elektrik ücretini ayrıca ödersiniz.

3. Temel Kodlama Dilleri

İnternet sitesi kurmak için temel olarak iki kodlama dilini bilmek gerek. Bunlar HTML ve CSS dilleridir. HTML (Hyper Text Markup Language) istisnasız her web sitesinin kullanmak zorunda olduğu bir dildir ve CSS (Cascading Style Sheets) ile içeriğin görsel olarak ziyaretçilere nasıl sunulacağını belirler.

4. FTP (File Transfer Protocol) Dosya Transfer Sistemi

FTP dosya transfer protokolü demektir ve dosya silme, yükleme veya indirme işlemlerinizi için kullanıl-

an protokoldür.FTP vasıtası ile sitenizin sunucu alanına bağlanmak için hosting servis sağlayıcınız size kullanıcı adı ve şifre temin edecektir. Bu bilgiler ile örneğin Filezilla gibi bir programı kullanarak dosya veya klasör transferlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

5. İçerik Yönetim Sistemi

İçerik yönetim sistemleri temel olarak internet sitesi kurma ve içeriği yönetme işini çok pratik hale getirmektedirler. İçerik yönetim sistemlerine örnek olarak WordPress, Joomla, Drupal sistemlerini verebiliriz.

6. Dinamik – Statik Site Seçimi

İnternet siteleri iki türlüdür; dinamik veya statik. Statik sitelerde sadece içerik vardır ve ziyaretçilerin siteye katkı sunabileceği ve siteyle etkileşim içine girebileceği bir mekanizma yoktur. Monolog şeklinde sadece site yöneticisinin siteye koyduklarını görürüz. Diğer taraftan dinamik sitelerde ziyaretçiler siteyle etkileşim kurabilirler. Yorum yazabilirler, mesaj gönderebilirler veya içerik ekleyebilirler. Site statik olacak ise HTML ve
CSS biraz da Javascript kullanılabilir fakat site genel olarak basit bir site olur. Site dinamik ise PHP, C#, ASP vb.
dillerine ihtiyaç olur. Bu tarz sitelerde yorum formu ve alanı, mesaj formları, ziyaretçiler için içerik alanları, an-
ketleri, forumlar vb. etkileşim platformlarına yer verilebilir ve ziyaretçiler açısından statik siteler göre daha caziptir çünkü site yönetici veya diğer ziyaretçilerle diyalog kurabilme imkanı tanımış olurlar.

YORUM KUTUSU